به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی روز سهشنبه (28 تیرماه) در دیدار آقای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و هیئت همراه با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن تفاهمها و قراردادهای بین دو کشور، هوشیاری در مقابل سیاستهای فریبکارانه غرب را لازم دانستند و خاطرنشان کردند: همکاریهای بلندمدت ایران و روسیه عمیقاً به نفع هر دو کشور است.
حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار با تأکید بر اینکه حوادث جهانی نشاندهنده نیاز ایران و روسیه به همکاریهای روزافزون و متقابل است، افزودند: تفاهمها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.
ایشان همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه را بهویژه در پی تحریمهای غرب، ضروری و به نفع هر دو کشور دانستند و در خصوص حوادث اوکراین گفتند: جنگ یک مقوله خشن و سخت است و جمهوری اسلامی از اینکه مردم عادی دچار آن شوند بههیچوجه خرسند نمیشود، اما در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمیگرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ میشد.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه غربیها با روسیه قوی و مستقل بهکلی مخالف هستند، ناتو را موجودی خطرناک خواندند و افزودند: اگر راه در مقابل ناتو باز باشد حدومرزی نمیشناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمیشد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه میانداختند.

حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: البته امروز آمریکا و غرب ضعیفتر از قبل شده و با وجود تلاش و هزینه زیاد، بُرد سیاستهای آنها در منطقه ما از جمله در سوریه، عراق، لبنان و فلسطین بسیار کم شده است.
ایشان مسئله سوریه را بسیار مهم خواندند و با تأکید بر موضع جمهوری اسلامی مبنی بر مخالفت با حمله نظامی به این کشور و لزوم جلوگیری از آن گفتند: یک مسئله مهم دیگر در موضوع سوریه، اشغال مناطق حاصلخیز و نفتخیز شرق فرات بهوسیله آمریکاییهاست که این قضیه باید با بیرون راندن آنها از آن منطقه علاج شود.
حضرت آیتالله خامنهای با تقبیح دخالتهای رژیم صهیونیستی در قضایای منطقه، مواضع اخیر رئیسجمهوری روسیه علیه صهیونیستها را تحسینبرانگیز خواندند.
ایشان در ادامه تأکید کردند: جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.
رهبر انقلاب همکاریهای بلندمدت ایران و روسیه را جداً و عمیقاً به نفع هر دو کشور خواندند و خطاب به آقای پوتین گفتند: جنابعالی و رئیسجمهوری ما هر دو اهل اقدام و پیگیری هستید، بنابراین همکاریهای دو کشور در این دوره باید به اوج خود برسد.
ایشان با تأیید سخنان رئیسجمهوری روسیه درباره ضرورت راهاندازی خط آهن رشت - آستارا، این کار را موجب تکمیل خط حملونقل شمال - جنوب و به نفع هر دو کشور دانستند.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین هوشیاری در مقابل فریبکاری غرب را ضروری خواندند و گفتند: آمریکاییها هم زورگو هستند و هم حیلهگر و یکی از عوامل فروپاشی شوروی سابق فریب خوردن در مقابل سیاستهای آمریکا بود، البته روسیه در دوره جنابعالی استقلال خود را حفظ کرده است.
ایشان همچنین با تأیید سیاست جایگزینی پولهای ملی در روابط دو کشور و استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار گفتند: دلار را باید بهتدریج از مسیر معاملات جهانی خارج کرد و این کار بهصورت تدریجی، ممکن است.
در این دیدار که سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشورمان نیز حضور داشت، آقای پوتین درباره حوادث اوکراین گفت: هیچکس طرفدار جنگ نیست و جان دادن مردم عادی یک تراژدی بزرگ است، اما رفتار غرب موجب شد که ما انتخابی جز عکسالعمل نداشته باشیم.
رئیسجمهوری روسیه با برشمردن عوامل و ریشههای اختلافات روسیه و اوکراین، بهویژه اقدامهای تحریکآمیز غرب و آمریکا در سالهای اخیر از جمله کودتا در اوکراین، همچنین سیاست گسترش ناتو با وجود تعهدهای قبلی آنها مبنی بر پرهیز از هرگونه پیشروی به سمت روسیه گفت: بعضی از کشورهای اروپایی گفتند ما مخالف عضویت اوکراین در ناتو بودیم، اما تحت فشار آمریکا با آن موافقت کردیم که این نشاندهنده فقدان حاکمیت و استقلال آنهاست.
پوتین، ترور سردار سلیمانی را نمونه دیگری از شرارتهای آمریکاییها برشمرد و در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحریمهای غرب علیه روسیه گفت: این تحریمها به ضرر غرب است و نتیجه آن مشکلاتی از جمله افزایش قیمت نفت و بحران تأمین مواد غذایی است.
رئیسجمهوری روسیه با اشاره به سوءاستفاده آمریکا از ابزار دلار برای تحریم و غارت کشورهای دیگر، این کار را در نهایت به زیان آنها و موجب تضعیف اعتماد جهانی به این ارز و حرکت کشورها به استفاده از پولهای جایگزین دانست و گفت: روسیه و ایران در حال طراحی روشهای جدید برای استفاده از پولهای ملی در روابط دو کشور هستند.
وی با تأیید مواضع رهبر انقلاب درباره منطقه قفقاز، مواضع دو کشور در قضیه سوریه از جمله در مخالفت با حمله نظامی به شمال این کشور را کاملاً منطبق با یکدیگر خواند و اظهار کرد: منطقه شرق فرات باید تحت کنترل نیروهای نظامی سوریه قرار بگیرد.
پوتین همکاریهای دو کشور را در همه بخشها و پروژهها در حال پیشرفت دانست و گفت: ایران و روسیه در سوریه در حال مبارزه مشترک با تروریسم هستند و در زمینه نظامی نیز تلاش میکنیم همکاریهای دو کشور، همچنین همکاری و مانورهای سهجانبه با چین را توسعه دهیم.
استمرار روند توسعه مناسبات راهبردی تهران و مسکو
همچنین آخرین وضع روابط دوجانبه میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دیدار رؤسای جمهوری دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر توسعه مناسبات دو کشور در عرصههای مختلف تأکید شد.
ولادیمیر پوتین که عصر روز سهشنبه (۲۸ تیرماه) برای شرکت در اجلاس سهجانبه کشورهای ضامن روند آستانه به ایران سفر کرد، پس از ورود به تهران، با حضور در نهاد ریاست جمهوری اسلامی ایران، با سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشورمان دیدار کرد.
در این دیدار دو طرف ضمن مرور آخرین وضع مناسبات میان دو کشور که در دوره اخیر رشد قابل توجهی داشته است، از جهش در روابط دوجانبه بهویژه در حوزه اقتصادی، امنیتی، زیرساختی، انرژی، تجارت و صنعت ابراز خشنودی و اراده خود را برای تداوم این مسیر و تقویت آن ابراز کردند.
در عین حال دو طرف ضمن یادآوری موفقیتهای مشترک در مقابله با تروریسم، بر ضرورت توسعه همکاریها در عرصههای جدید منطقهای و فرامنطقهای تأکید کردند و از اراده جدی خود برای تقویت امنیت کشورهای مستقل در منطقه خبر دادند.
رئیسی در این دیدار اراده دو کشور بر توسعه مناسبات دوجانبه را قابل توجه خواند و گفت: پس از دیدار در مسکو و عشقآباد، روند همکاریها رو به رشد بوده و این روند همچنان باید تقویت شود.
رئیسجمهوری روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور در سرزمین میهماننواز ایران، از افزایش همکاریهای دو کشور در عرصههای مختلف بهویژه در حوزه امنیت بینالمللی خبر داد و گفت: ایران و روسیه سهم بسیار بزرگی در حل و فصل بحران سوریه دارند.
اجرایی شدن تفاهمنامه و اسناد امضاشده با روسیه را بهصورت جدی پیگیری میکنیم
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه آسیب جدی در روابط میان ایران و روسیه بسنده کردن به امضای اسناد راهبردی است، گفت: اجرایی شدن تفاهمنامه و اسناد امضاشده با روسیه را بهصورت جدی پیگیری میکنیم.
احمد اسدزاده در گفتوگویی درباره امضای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه اظهار کرد: امضای تفاهمنامه همکاری شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز ایران با شرکت گازپروم در راستای منافع بلندمدت هر دو کشور ایران و روسیه در بخش نفت و گاز بوده و حامل پیام راهبردی است.
وی با بیان اینکه روسیه و ایران بهصورت گامبهگام و هدفگذاری شده در حال عمقبخشی به همکاریهای خود در صنعت نفت هستند، تصریح کرد: در دور جدید همکاریهای دو کشور سرفصلهای متنوعی دیده شده است که انشاءالله در صورت تحقق، تعاملات دو کشور در حوزه نفت و گاز را دچار جهش خواهد کرد.
معاون وزیر نفت ادامه داد: بهعنوان نمونه یکی از محورهای همکاری مربوط به بخش توسعه و انتقال فناوری است که اقدامهای بسیار خوبی در حال انجام است و انشاءالله در آینده شاهد تحولات خوبی در این بخش خواهیم بود.
اسدزاده با تأکید بر اینکه آسیب جدی در روابط میان ایران و روسیه بسنده کردن به امضای اسناد راهبردی بوده است، افزود: این رویکرد سبب شده تا با وجود نیاز و ضرورت همکاری میان دو کشور، همکاریها به مرحله اجرا نرسد.
وی گفت: تلاش ما این است که اسناد و تفاهمنامههایی که امضا شده است در آینده نزدیک اجرایی شود و این موضوع را بهصورت جدی پیگیری خواهیم کرد.
شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه روز سهشنبه (۲۸ تیرماه) تفاهمنامهای به ارزش حدود ۴۰ میلیارد دلار در زمینه توسعه میدانهای گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه ۶ میدان نفتی، سوآپ گاز و فرآورده، تکمیل طرحهای الانجی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاریهای علمی و فناورانه امضا کردند. هم اکنون نیز ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکتهای محتلف روسی برای سرمایه گذاری در حال اجرا است.