اخبار


چند توصیه غذایی برای پیشگیری از دیابت

09:121399/4/14

بایدها و نبایدهایی وجود دارد که بیماران مبتلا به دیابت باید از آن آگاه باشند. مهدی عاملی، متخصص غدد به برخی از این نکات اشاره کرده است:




•    الگوی غذایی سرشار از غلات تصفیه شده، گوشت فرآوری شده و شکر افزوده خطر ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد، اما مصرف سبزی‌ها، میوه‌ها، غلات کامل و چربی‌‌های سالم مثل روغن زیتون می‌تواند از ابتلا به دیابت پیشگیری کند.  

•    پروتئین‌ها باید حدود ۲۰ درصد کالری روزانه را تامین کنند، در مواردی که آسیب کلیه ناشی از دیابت وجود دارد ممکن است این مقدار کمتر شود و مصرف چربی‌ها نباید بیشتر از ۳۰ درصد کالری روزانه باشد. در این میان مصرف چربی‌های حیوانی باید کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه را فراهم کند.

•    تا چند سال پیش افراد مبتلا به دیابت از خوردن غذاهای حاوی کربوهیدرات‌های ساده مثل قند یا شیرینی به طور کامل منع می‌شدند اما تحقیقات جدید نشان داده که تفاوت چندانی میان کربوهیدرات‌های ساده و مرکب از نظر میزان بالا بردن قند خون وجود ندارد، در واقع مصرف بعضی از غذاهای حاوی نشاسته مثل سیب زمینی، قند خون را حتی بیشتر از خوردن شکر بالا می‌برد، باید در رژیم غذایی خود از کربوهیدرات‌های ساده نیز استفاده شود.

•    مصرف روزانه فیبر باید حداقل ۲۰ گرم شامل نان جوی سبوس‌دار، نان سنگک، جوی پوست نکنده، ذرت، بادام زمینی، فندق، گردو، انواع لوبیا، عدس، سویا، سبزی‌ها شامل لوبیا سبز، نخود فرنگی، هویج، گل‌کلم، اسفناج، میوه‌ها شامل توت فرنگی، شاه توت، ‌ گلابی، سیب باید در رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت گنجانده شود.

•    به منظور پیشگیری از افزایش فشار خون بهتر است مصرف نمک محدود شود، در این میان غذاهای خانگی به علت این که سدیم کمتری دارند نسبت به غذاهای آماده مثل انواع کنسرو، سوسیس و کالباس ترجیح داده می‌شوند و بهتر است از اضافه کردن نمک در سر سفره نیز خودداری شود.

•    فرد مبتلا به دیابت ممکن است سال‌ها از بیماری خود بی‌خبر باشد و طی این مدت، قند خون بیش از حد طبیعی، به صدمات جبران ناپذیر در قسمت‌های مختلف بدن به ویژه چشم، کلیه‌ها، اعصاب محیطی و عروق قلب و مغز و سایر قسمت‌های بدن منجر شود. تشخیص و کنترل بیماری در مراحل ابتدایی می‌تواند جلوی بسیاری از  عوارض را بگیرد.  

•    توصیه می شود افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری دیابت هستند، مانند افراد با سن بیش از ۴۵ سال حتی بدون وجود هیچ علامتی حداقل هر ۳ سال یکبار آزمایش قند خون ناشتا انجام دهند تا با تشخیص به موقع و کنترل قند خون در حد مناسب از ایجاد بسیاری از این صدمات پیشگیری شود یا وقوع آنها به تاخیر انداخته شود.

 

نسخه قابل چاپ