به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، طرح های
پتروشیمی لردگان در استان چهارمحال و بختیاری، واحد ۵۰ هزار بشکهای
فرآورش نفتخام در غرب کارون در استان خوزستان و
مخازن ذخیرهسازی میعانات گازی پارس جنوبی در استان بوشهر روز پنجشنبه (ششم آذرماه) در سیوچهارمین هفته از بهرهبرداری از طرحهای ملی سراسر کشور، با دستور حسن روحانی، رئیس جمهوری و از طریق ویدئوکنفرانس به بهرهبرداری رسمی رسید.
رئیسجمهوری: اقتصاد ایران نشان داد که بزرگ و مقاوم است
رئیسجمهوری با بیان اینکه ۱۵ طرح پارسجنوبی در این دولت تکمیل شد در حالی که در دولتهای گذشته تنها ۱۰ فاز تکمیل شده بود، گفت: بهرهبرداری از طرحهای ملی نشاندهنده آن است که اقتصاد ایران در چنین شرایط تحریمی، بزرگ و مقاوم است.
دکتر حسن روحانی در آیین بهرهبرداری از طرحهای ملی وزارت نفت، گفت: امروز شاهد یک افتتاح مهم بودیم بهگونهای که مردم مشاهده کردند که وقتی دشمنانمان میخواستند ما را تحریم و منزوی کنند یا ما را نسبت به آینده کشور مأیوس کنند، طرحهایی افتتاح کردیم که ارزش آنها حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است، بیگمان چنین طرحهایی برای همه آنهایی که نیتهای شومی برای ما داشتند باورکردنی نیست.
وی بهرهبرداری از طرح اوره و آمونیاک پتروشیمی لردگان را بسیار مهم دانست و افزود: این طرح برای ما جنبه صادراتی دارد از این رو بسیار مهم است، همچنین طرح واحد ۵۰ هزار بشکهای فرآورش پیشساخته در غرب کارون نیز برای ما اهمیت دارد، زیرا برای نخستین بار است که در چنین صنعتی قدم گذاشتهایم،. بازگشت کل سرمایه پس از چهار سال در چنین طرحی بسیار با اهمیت است و ۸۰ درصد کارکنان فعال در پتروشیمی لردگان نیز بومی هستند. من خاطرات خوشی از این شهر و مردم خوب آن دیار دارم، افتتاح این طرح بزرگ را به مردم لردگان تبریک میگویم.
رئیسجمهوری به طرح مخازن متمرکز ذخیرهسازی پارسجنوبی اشاره و تصریح کرد: یکی از طرحهای اساسی که کشور نیاز دارد تأسیس مخازن بزرگ ذخیرهسازی برای نفت، میعانات گازی و گاز طبیعی است. علت اینکه ما گاهی در زمستان در زمینه گاز دچار مشکلاتی میشدیم دلیلش مخازن ذخیرهسازی است که البته در این سالها مشکلی نداریم و امروز شاهد این طرح بزرگ در سه استان خوزستان و بوشهر و چهارمحال و بختیاری بودیم.
روحانی با تأکید بر اینکه اقتصاد ایران با مقاومت سه ساله در برابر جنگ اقتصادی یک قدرت زورگو نشان داد که اقتصادی بزرگ و مقاوم است، گفت: دشمن در این جنگ سه ساله اقتصادی با همه توان روبهروی ملت ایران قرار گرفت، اما شکست مفتضحانه خورد و سرنگون شد و چند هفته دیگر نیز به زبالهدان تاریخ ریخته میشود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه اقتصاد ایران نشان داد که بزرگ و مقاوم است، افزود: هیچ کشوری در منطقه دارای چنین قدرتی نیست که بتواند در جنگ سه ساله اقتصادی بایستد و پیروز شود و این نشاندهنده عظمت، قدرت و تابآوری ملت ایران است که در سایه خوداتکایی مردم، درونزایی و موقعیت ویژه ژئوپلیتیک ایران حاصل شده است.
روحانی ادامه داد: هیچ فرد و قدرتی در دنیا نمیتواند ایران را با داشتن جایگاه جغرافیایی عظیمی که دارد، نه برای منطقه و نه برای جهان حذف کند. خیلیها آمدند ایران را از بین ببرند و نتوانستند، اینها هم که مدعی بودند شکست خوردند.
وی گفت: برای ما و ملت و برای دنیا آینده ایران بسیار مهم است. آینده امیدوارکننده برای همگان است و ایران آباد و پیشرفته تنها برای مردم ایران نیست، زیرا ایران پیشرفته برای منطقه و جهان است. ایران میتواند نیازمندیهای منطقه و حتی نیازمندیهای جهان را در برخی موارد ارزانتر و راحتتر تأمین کند که نکته بسیار مهمی است.
سرمایه داخلی و خارجی در کنار هم صنعت را متحول میکند
رئیسجمهوری با بیان اینکه اگر میخواهیم در صنعت، جهش و توسعه را تجربه کنیم باید چهار رکن سرمایه داخلی و خارجی، مواد اولیه، فناوری و بازار را مورد توجه قرار دهیم، گفت: یکی از ارکان جهش در صنعت، برخورداری از سرمایه داخلی و خارجی است، این مهم در کنار هم میتواند تحولات بزرگی را در صنعت ایجاد کند.
روحانی تصریح کرد: در بحث مواد اولیه خوشبختانه در حوزه پتروشیمی، گاز، نفت و غیره مواد اولیه در اختیار ماست که این نکته مهمی است، همچنین در مقوله فناوری هم پیشرفتهای خوبی داشتهایم، شرکتهای دانشبنیان در مقوله فناوری کمکهای بسیاری کردهاند. فناوری هم وارد کشور شده و هیچگاه آمریکا و دیگر دشمنان ما نتوانستند مانع ورود فناوری به کشور شوند، هرچند تحریم ممکن است باعث گرانتر شدن ورود فناوری به کشور شود.
همکاری با جهان در کنار قدرت ملی مفید است
وی با اشاره به مقوله بازار نیز عنوان کرد: بازار گاهی در داخل وجود دارد، گاهی هم در خارج از کشور، میلیاردها جمعیت در بیرون از مرزهای ایران قرار دارد که باید بتوانیم محصولات خود را صادر کنیم، ما باید این چند میلیارد را ببینیم. بدونشک همکاری سازنده در کنار قدرت ملی مفید است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه کشور ما در مسیر صحیحی قرار گرفته است، گفت: در جمهوری اسلامی ایران همه حرکتهای ساختاری ما بر مبنای مردمسالاری است، مردمسالاری بسیار مهم است که افکار را در مسیر درست قرار میدهد.
روحانی با تأکید بر اینکه همه باید به فکر مردم، آینده ایران و ملت باشند، افزود: رها کنید بددهنی و بداخلاقیها را، هرچند این بداخلاقیها خللی در ما ایجاد نمیکند، اما ما پیغمبری داریم که فرمود: آمدهام اخلاق را کامل کنم. ما در جمهوری اسلامی ایران زندگی میکنیم باید به هم احترام بگذاریم، انتقاد مفید باید انجام شود، اما انتقاد غیر از بددهنی است و ملت ما آن را بر نمیتابد، همه ما باید برای خدمت به مردم و سرافرازی ایران تلاش کنیم.
وی تصریح کرد: طرحهایی که امروز افتتاح شد نشان داد که پنجشنبههای ما تاریخساز است و نشانه ایستادگی است. ملت ما مقاوم است و عقبنشینی نخواهد کرد.
زنگنه: افتتاح طرحهای نفتی همسو با برنامههای اقتصاد مقاومتی است
وزیر نفت مجموع سرمایهگذاری در سه طرح ملی وزارت نفت در لردگان، خوزستان و بوشهر را بیش از یک میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: این طرحها همسو با برنامههای اقتصاد مقاومتی هستند که درونزایی و برونگرایی دو مؤلفه اصلی آنهاست.
بیژن زنگنه در آیین افتتاح سه طرح ملی نفت از پتروشیمی لردگان بهعنوان نخستین طرح نام برد و با اشاره به افزایش تولید محصولات پتروشیمی در هفت سال اخیر، گفت: هدف اصلی وزارت نفت و دولت در صنعت پتروشیمی، گذر از خامفروشی، تکمیل زنجیره ارزش و رفع نیاز داخل بوده است.
وی با بیان اینکه با تکمیل طرحهای جهش دوم صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰، ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی کشور به ۱۰۰ میلیون تن میرسد که نسبت به سال ۹۲ افزایش ۸۰ درصدی دارد، تصریح کرد: ارزش تولید محصولات نهایی این طرحها در مجموع به ۲۵ میلیارد دلار میرسد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه بیشتر طرحهای جهش سوم صنعت پتروشیمی با هدف تولید سالانه ۱۳۳ میلیون تن و با ارزش ۳۷ میلیارد دلار نیز در حال اجراست، افزود: همانطور که پیشتر وعده دادیم، ۱۹ طرح پتروشیمی در جهش دوم با ارزش ۱۱.۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری و تولید ۲۵ میلیون تن امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گفته زنگنه، از ابتدای امسال تاکنون پنج طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلار از سوی رئیس جمهوری افتتاح شده و طرح اوره و آمونیاک لردگان ششمین طرح پتروشیمی است که امسال به بهرهبرداری میرسد.
وی با بیان اینکه پتروشیمی لردگان در منطقهای کمتر توسعهیافته و با هدف محرومیتزدایی به بهرهبرداری رسیده است، تصریح کرد: این طرح ازسوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) اجرا شده است که روزانه ۳ هزار تن و سالانه بیش از یک میلیون تن اوره تولید میکند.
محرومیتزدایی و ریلگذاری برای آینده
وزیر نفت ظرفیت تولید کنونی اوره کشور را ۶.۵ میلیون تن عنوان کرد و گفت: ظرفیت تولید اوره کشور با بهرهبرداری از طرح اوره و آمونیاک لردگان و بهرهبرداری از طرحهای مسجدسلیمان و هنگام، سالانه ۳ میلیون تن دیگر افزایش مییابد و در حالی که مصرف داخلی اوره ۲ میلیون تن است، مازاد آن میتواند صادر شود.
زنگنه با بیان اینکه در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی با توجه به تنوع محصولات پتروشیمی در بالادست، یکی از اولویتهای راهبردی این وزارتخانه توسعه صنایع پیشران و پاییندستی این صنعت است، اظهار کرد: به همین منظور واحد کریستال ملامین پتروشیمی لردگان با ۲۵ درصد پیشرفت در حال اجراست و کار دو پارک کریستال ملامین و اوره رزینی که ارزش افزوده قابل توجهی دارند آغاز میشود.
وی ادامه داد: افزون بر این مجموعهها، با توجه به خوراک تخصیصیافته برای صنایع پیشران و صنایع پاییندستی با هدف اشتغالزایی و بر اساس طرح آمایش سرزمینی، ریلگذاری مناسبی برای آینده هم انجام دادیم، طرح پروپیلن مرکز از جمله این طرحها به شمار میآید که آخرین مراحل هماهنگی را در دولت میگذراند، همچنین چند مگاپروژه هم در حال اجراست که آغاز عملیات اجرایی یا بهرهبرداری از آنها بهزودی با حضور رئیس جمهوری آغاز میشود.
بخش خصوصی؛ ساخت و بهره برداری واحد فرآورش
وزیر نفت از طرح ۵۰ هزار بشکهای فرآورش پیشساخته نفت در غرب کارون بهعنوان دومین طرح ملی نام برد و یادآوری کرد: ظرفیت برداشت ایران از میدانهای مشترک غرب کارون از ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ با افزایش حدود ۶ برابری به ۴۰۰ هزار بشکه در سال ۹۹ رسیده است.
زنگنه استفاده از ظرفیتهای فرآورشی پیشساخته سریعالاحداث را یکی از کارها در میدانهای غرب کارون با هدف شتاببخشی به عملیات و کاهش تصدی دولت برشمرد و گفت: این طرح در میدان آزادگان در قالب اجاره با یک شرکت اروپایی و با استفاده از ۵۰ میلیون دلار سرمایهگذاری ساخته شد.
وی اجرای سریع کار و سرمایهگذاری و بهرهبرداری از سوی بخش خصوصی را بهعنوان دو هدف اجرای این طرح عنوان کرد و گفت: نخستین بار در تاریخ صنعت نفت پس از ملی شدن این صنعت است که واحد فرآورشی از سوی بخش خصوصی ساخته شده و به بهرهبرداری رسیده است. دولت تنها به ازای هر بشکه نفت فرآوری شده، ۱.۲۸ دلار هزینه فرآورش پرداخت میکند.
وزیر نفت افزود: انجام چنین کارهایی جزو سیاستهایی است که آن را دنبال میکنیم و ظرفیتهای داخلی هم برای ساخت این کارخانهها بسیار فراهم است.
مدیریت ۴۵ روزه میعانات گازی با ساخت مخازن متمرکز
زنگنه از مخازن متمرکز ذخیرهسازی پارس جنوبی بهعنوان سومین طرح نام برد و گفت: مخازن متمرکز ذخیرهسازی میعانات گازی پارس جنوبی که خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس را هم تأمین میکند ظرفیت ذخیرهسازی ۴ میلیون بشکه را داراست.
به گفته وزیر نفت، مخازن متمرکز ذخیرهسازی میعانات گازی میدان پارس جنوبی کمک میکند ظرفیت مازاد میعانات گازی این میدان را ۴۵ روز مدیریت کنیم که کاری بسیار مهم است.
نفت پیشران اقتصاد
زنگنه همچنین با اشاره به دیدار اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی دولت در چند روز گذشته با رهبر معظم انقلاب اسلامی و تأکید ایشان بر تحقق اهداف سال جهش تولید و بهویژه صنعت نفت با تکیه بر شرکتهای دانشبنیان افزود: صنعت نفت همانطور که میدانید یکی از عوامل محرک و پیشران اقتصاد است و بدون شک توجه به طرحهای اولویتدار این صنعت، زمینهساز پویایی زنجیرهای از فعالیتهای وابسته به این صنعت در پیمانکاران، سازندگان تجهیزات و ارائهدهندگان خدمات فنی خواهد بود.
وی تصریح کرد: طرحهای جهش تولید صنعت نفت با تکیه بر توان شرکتهای دانشبنیان داخلی تهیه شده است و برای عملیاتی شدن هر چه سریعتر خدمت رئیس جمهوری و رهبر معظم انقلاب اسلامی ارائه میشود، دانشبنیان کردن صنعت نفت امروز مسئلهای جدی است و طرحهای امروز همسو با برنامههای اقتصاد مقاومتی هستند و درونزایی و برونگرایی دو مولفه اصلی آنهاست.