به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری روز شنبه (۱۸ بهمنماه) در آیین آغاز عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب بهعنوان نخستین طرح تولید پلیپروپیلن از گاز طبیعی در کشور گفت: امروز خدمت مردم کرمانشاه و اسلامآباد غرب رسیدیم؛ مردمی که وفاداری خود را به انقلاب، جمهوری اسلامی و ایران در عمل نشان دادهاند، در دوران دفاع مقدس نیز با ایستادگی، مقاومت و با تقدیم بیش از ۱۰ هزار شهید نام کرمانشاه را همواره برای ملت ایران اطمینانبخش کردند.
وی ضمن گرامیداشت ایام دهه فجر انقلاب اسلامی، گفت: طرح GTPP اسلامآباد غرب، طرحی بسیار مهم است که وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره آن صحبت کردند. صنعت پتروشیمی کشور از مهمترین پیشرانها برای توسعه اقتصادی است.
معاون اول رئیسجمهوری تصریح کرد: هر کشوری برای توسعه خود بر صنایعی تکیه میکند که به اصطلاح صنایع پیشران هستند و میتوانند نقش لکوموتیو را داشته باشند و با حرکت آن دهها و صدها واگن به حرکت درمیآید. صنعت پتروشیمی چنین جایگاهی دارد؛ پیشران بزرگ صنعتی ایران است.
جهانگیری با بیان اینکه اقدامهای وسیعی برای این صنعت انجام شده است، عنوان کرد: صنعت پتروشیمی در دولتهای گذشته و در این دولت به نقطهای مطلوب رسیده، بهگونهای که تولیدات آن در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ میلیون تن میرسد که ارزش این ۱۰۰ میلیون تن بیش از ۲۵ میلیارد دلار است.
وی افزود: آمریکاییها فکر میکردند که اگر شاهرگ نفت را قطع کنند، میتوانند ایران را از پای در بیاورند، خیلی هم تلاش کردند صادرات نفت را به صفر برسانند، اما همت، شجاعت و ریسکپذیری مسئولان وزارت نفت، آمریکاییها را ناکام گذاشت، البته صادرات نفت کاهش یافت و ما تا ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را از دست دادیم که اگر این اتفاق نمیافتاد این شرایط اقتصادی برای مردم بهوجود نمیآمد.
جهانگیری تصریح کرد: زمانی که ما نیاز به ارز داشتیم تا بتوانیم چرخ اقتصاد کشور را به حرکت درآوریم، صنعت پتروشیمی سالانه میلیاردها دلار در این شرایط تحریم مواد پتروشیمی صادر کرد، ارز آن در اختیار کشور قرار گرفت و با اتکا به این درآمدها نیازها برطرف شد.
وی با بیان اینکه در این مقطع کارخانهای به دلیل آنکه مواد اولیه مورد نیازش باید از خارج تأمین میشد تعطیل نشد، گفت: باید از مدیران صنعت پتروشیمی که در روزهای سخت ریسک پذیرفتهاند و برای خدمت به کشور کار کردند قدردانی و حمایت شود. خوشبختانه طرحهای پتروشیمی با وجود تحریمها یکی پس از دیگری در دست اجراست که یکی از مهمترین آنها همین طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب است.
معاون اول رئیسجمهوری افزود: یکی از کارهایی که دشمنان انجام میدهند ایجاد فضای یأس و ناامیدی در کشور و پمپاژ تبلیغات منفی علیه مدیران جمهوری اسلامی است، در حالی که اجرای همین طرحها نمایانگر توانمندی کشور است. نباید فراموش کرد که در سال ۵۷ حتی دسته بیل هم وارد میشد و ما تنها فرمول کلید در دست را دنبال میکردیم، یعنی خارجیها برای ما میساختند و کلید طرح ساختهشده را در اختیار ایرانیان قرار میدادند. امروز ما در پیچیدهترین صنایع، نظیر پتروشیمی دارای دانش فنی هستیم.
جهانگیری تصریح کرد: باعث افتخار است که مدیران صنایع مختلف نظیر صنعت نفت و پتروشیمی میگویند دانش فنی اجرای این طرحها را در اختیار دارند، دانشی که بیشتر در اختیار تعداد اندکی از کشورها بود و آن را به کشوری واگذار نمیکنند.
وی با اشاره به شروع ساخت این کارخانه بزرگ با سرمایهگذاری ۵۴۵ میلیون دلار، گفت: تمامی مراحل ساخت اعم از طراحی و تجهیزات توسط فرزندان کشور انجام میشود و آشکارا نشان از کارآمدی نظام دارد.
معاون اول رئیسجمهوری عنوان کرد: ساخت حلقههای پاییندستی این مجتمع بزرگ اهمیتی بسزا دارد، کرمانشاه استعدادهای طبیعی فراوانی در اختیار دارد که باید با تکیه بر این ظرفیت و ایجاد زنجیره تولید بیکاری در آن ریشهکن شود.
وی گفت: وظیفه بخش خصوصی در این مقطع ایجاد صنایع پاییندستی است و بدون تردید با راهاندازی دهها و صدها کارخانهای که متکی به این مجتمع است میتوان اقدامهای مهمی برای رفع مشکل بیکاری و ایجاد رفاه برای مردم انجام داد.
بهکارگیری حداکثری ظرفیتهای بومی در طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب
بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین آغاز عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب با اشاره به اینکه امروز برای من روز مهمی است، زیرا سالهای بسیاری دنبال اجرای طرح تبدیل گاز به پلیپروپیلن (GTPP) در کشور بودم، اظهار کرد: این طرح، طرحی ملی است، زیرا در همه جای کشور، شبکه وسیع گازرسانی وجود دارد و میتوان این طرح را اجرا کرد.
وی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی توانست صاحب فناوری این طرح شود و طرح یادشده با همت و سرمایهگذاری این شرکت اجرا میشود، افزود: سرمایهگذاری بزرگ بیش از نیم میلیارد دلاری در بخش بالادستی این طرح انجام میشود و امیدواریم طبق زمانبندی تکمیل شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه مصوبههای لازم برای اجرای طرح پتروشیمی اسلامآباد از سوی شورای اقتصاد و دولت محترم صادر شده است که جای قدردانی و تشکر دارد، ادامه داد: اجرای این طرح از آرزوهای فنی من بود که طرحی صددرصد ایرانی است.
زنگنه با تأکید بر اینکه تلاش میشود حداکثر استفاده از ظرفیتهای صنعتی و پیمانکاری استان کرمانشاه در اجرای این طرح انجام شود، گفت: کمک میکنیم ظرفیتهای مکمل صنعتی نیز در استان ایجاد شود، زیرا در کنار طرحهای توسعهای گاز، پالایشگاه و پتروشیمی و همینطور پاییندست پتروشیمی که قرار است در استان انجام شود، یک مشاور انتخاب کردیم که از اساس اثرگذاری این طرحها را در توسعه استان بررسی کند.
کرمانشاه؛ سومین قطب پتروشیمی کشور
وی به صنایع ارزشمند در پاییندست این طرح اشاره کرد و با بیان اینکه پروپیلن یکی از باارزشترین محصولات صنعتی است، گفت: استان کرمانشاه از نظر اتیلن نیز از وضع بسیار خوبی برخوردار است و حدود ۳۰۰ هزار تن تولید پلیاتیلن دارد و خط اتیلن غرب هم از استان میگذرد.
وزیر نفت تصریح کرد: با اجرای این طرح، استان کرمانشاه سومین قطب پتروشیمی کشور پس از بوشهر و خوزستان است که توسعه در این استان ادامه هم مییابد.
زنگنه با تبریک ایام دهه فجر و این روز بزرگ به مردم اسلامآباد و کرمانشاه اظهار کرد: قرار ما این است که در ماههای نخست سال آینده پیمانکار اصلی این طرح برای تجهیزات و نصب با در نظر گرفتن همان ملاحظات حداکثر ارجاع به شرکتها و ظرفیتهای بومی استان، انتخاب شود.
وی با اظهار امیدواری به اینکه این طرح بهطور دقیق با منابعی که تعیینشده بهسرعت پیش رود و به نتیجه برسد، افزود: استانداری بزرگترین حامی و مشوق اجرای این طرحهای توسعهای است و بهطور طبیعی به وظیفه ذاتی استانداری عمل میشود تا بستر برای توسعه کشور و استان فراهم شود.
وزیر نفت با تبریک به مردم استان کرمانشاه و اسلامآباد گفت: این طرح هدیه دولت است؛ هدیه یعنی کار، تلاش، استقامت و هدیه یعنی در شرایط تحریم و فشارها توانستیم یک طرح دانشبنیان عظیم را در این استان آغاز کنیم و پس از سه سال که طرح تکمیل شد و به سوددهی رسید، تمام سهام این طرح به مردم فروخته میشود و این دست دولت نمیماند و به مردم واگذار میشود.
پتروشیمی اسلامآباد غرب بهطور کامل ایرانی خواهد بود
بهزاد محمدی معاون وزیر نفت نیز در آیین آغاز عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب با تبریک ایام دهه فجر و اینکه این روز اسباب خیر و برکت برای مردم استان خوب کرمانشاه خواهد بود، اظهار کرد: امروز روزی ویژه هم برای صنعت پتروشیمی کشور و برای مردم این استان است.
وی افزود: در شرایطی که نقش صنعت پتروشیمی در حوزه تولید، تأمین، صادرات و ارزآوری برای کشور هر روز پررنگتر میشود، شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بخش توسعه نیز گامهای اساسی در این منطقه برمیدارد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب، یکی از طرحهای راهبردی صنعت پتروشیمی است که امروز شاهد آغاز عملیات اجرایی این طرح خواهیم بود، ادامه داد: با بهرهبرداری از این طرح طی سالهای آینده، این طرح یادگاری از دولت دوازدهم در استان کرمانشاه خواهد بود.
محمدی، یکی از دغدغههای مهم این صنعت را تولید پروپیلن و دیگر مشتقات آن عنوان و تصریح کرد: پروپیلن محصولی راهبردی است و در دنیا از آن به عنوان خاویار صنعت پتروشیمی یاد میشود و ظرفیت تولید این محصول هماکنون حدود سالانه ۹۵۰ هزار تن در کشور است.
دستیابی به ظرفیت ۴.۵ میلیون تنی پروپیلن
وی با اشاره به صدور حدود ۲۰ مجوز برای سرمایهگذاران در سالهای گذشته با هدف تولید پروپیلن از گاز طبیعی، گفت: تاکنون هیچ یک از اینها به دلیل نبود دانش فنی امکانپذیر نشده و در مرحله کاغذ و احتمالا زمین باقیمانده است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اهتمام مهندس زنگنه، برنامهریزی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای حرکت در این مسیر آغاز شد تا بتوانیم در سال ۱۴۰۴ به ظرفیت ۴.۵ میلیون تن پروپیلن دست یابیم و صنعت پتروشیمی را در حوزه پروپیلن و بهویژه صنایع پایین دستی گسترش دهیم.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به اینکه طرحهای مختلفی افزایش تولید پروپیلن تعریف شده است که با استفاده از متانول در دسترس در جنوب و گازطبیعی در شمال و غرب کشور به پروپیلن برسیم، افزود: طرح پتروشیمی اسلامآباد غرب نخستین طرح از سبد طرحهای تولید پروپیلن که امروز آغاز شد و گامهای اجرایی را در ماهها و سالهای آینده برخواهد داشت.
محمدی با بیان اینکه با احداث این طرح، پروپیلن کل استانهای غربی و شمال غربی کشور تأمین میشود، اظهار کرد: امیدواریم در ماههای آینده اجرای این طرح شتاب گیرد و در سال ۱۴۰۳ به تولید برسد.
وی با اشاره به اینکه یک پتروشیمی سهگانه در این پروژه خواهیم داشت، تصریح کرد: در این طرح از گازطبیعی به متانول و پس از آن به سمت پروپیلن و پلیپروپیلن دست مییابیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مهمترین شاخصه این پروژه را ایرانی بودن آن عنوان کرد و گفت: دانش فنی و فناوری هر سه بخش این پروژه ازسوی پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعه یافته است و این طرح مبتنی بر دانش فنی ایرانی ساخته میشود.
درآمد ۲۲۰ میلیون دلاری
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به اینکه کاتالیستها یکی از مهمترین، گران قیمت و با فناوری بالا در صنعت پتروشیمی است، ادامه داد: در این طرح ۶ نوع کاتالیست استفاده میشود که سه نوع کاتالیست بخش متانول در یکی دوسال گذشته ایرانیسازی شده و به تولید رسیده است. دانش فنی ۲ نوع کاتالیست بخش پروپیلن نیز انجام شده و در تابستان ۱۴۰۰ صنعتی سازی و تولیدی میشود. یک کاتالیست تولید پلیپروپیلن نیز در مرکز اراک شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در حال ساخت است که در اسفند ماه امسال به بهرهبرداری میرسد.
محمدی تأکید کرد: مجموع فناوری و کاتالیست طرح پتروشیمی اسلام اباد غرب ایرانی خواهد بود که این شاخصه این طرح است.
وی با بیان اینکه با تولید ۱۲۰ هزار تن پلیپروپیلن در این طرح قطعا کارگاههای کوچک و بزرگی در پایین دست این پتروشیمی و در شهرکهای صنعتی فعال خواهند شد، گفت: از بخشی از متانول مازاد تولیدی این طرح نیز سه طرح در پایین دست آن؛ طرح اتانول، پلی استال و متیل آمین تعریف شده است بنابراین با احداث این مجتمع، در صنایع پایین دستی اتفاقات بسیار مبارک و خوبی برای منطقه خواهد افتاد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه توسعه دهنده این طرح به دلیل فناوری بالا خود شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، افزود: در تأمین منابع مالی این طرح نیز دغدغهای وجود ندارد و کاملا قابل تأمین خواهد بود. ظرفیت این طرح به طور کلی ۹۶۵ هزار تن است که ۶۶۰ هزار تن متانول از گازطبیعی تولید میشود و ۱۲۰ هزار تن پروپیلن و ۱۲۰ هزار تن پلیپروپیلن و بخشی هم بنزین پیرولیز و الپیجی خواهد بود.
محمدی حجم سرمایهگذاری این طرح را ۵۴۵ میلیون دلار و میزان اشتغالزایی در دوران ساخت را ۴۵۰۰ نفر عنوان کرد که بسیار قابل توجه در استان کرمانشاه خواهد بود و گفت: درآمد سالانه این طرح پس از تکمیل ۲۲۰ میلیون دلار در سال خواهد بود.
مشخصات پروژه GTPP
ساخت طرح GTPP اسلامآباد غرب در قالب ۴ مجتمع و ۳ فاز اجرایی روز شنبه (۱۸ بهمنماه) همزمان با سومین سالروز زلزله کرمانشاه و در آستانه چهلوسومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری، بیژن زنگنه وزیر نفت، بهزاد محمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و جمعی از مسئولان استانی آغاز شد.
طرح ۵۴۵ میلیون دلاری GTPP اسلامآباد غرب با هدف اجرای طرحهای زنجیره ارزش تولید پلیپروپیلن از گاز طبیعی، در زمینی به مساحت ۵۴ هکتار در منطقه ویژه اقتصادی زاگرس با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی احداث میشود که برای ۴۵۰۰ نفر به صورت مستقیم در دوران ساخت اشتغالزایی ایجاد خواهد کرد.
روزانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نرمال مترمکعب گاز خوراک این مجتمع خواهد بود که بخش اعظم خوراک گاز این مجتمع از خط لوله ششم سراسری گاز از عسلویه و بخشی نیز از پالایشگاه ایلام تأمین خواهد شد.
طرح GTPP اسلامآباد غرب با مجموع ظرفیت سالانه ۹۶۰ هزار تن محصول در سه فاز تبدیل گاز طبیعی به متانول با ظرفیت سالانه ۶۶۰ هزار تن، تبدیل متانول به پروپیلن با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن و در نهایت تولید محصول ارزشمند پلیپروپیلن با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزارتن احداث میشود.
طرحهای تولید پروپیلن در قالب طرحهای راهبردی بهمنظور افزایش ظرفیت پروپیلن در کشور و توسعه زنجیره این محصول اجرا میشوند. هماکنون در بخش پالایشگاه و پتروشیمی ۹۵۰ هزار تن پروپیلن تولید میشود که با اجرای طرحهای افزایش تولید پروپیلن؛ PDH سلمان فارسی، GTPP اسلامآباد، MTP بندر دیر، GTP بندر امیرآباد، GTPP بندر انزلی، سه طرح MTP در پارک پروپیلن عسلویه و طرح PDH پارس در عسلویه، به حدود ۴.۵ میلیون تن میرسد.
برگزاری نشست اقتصاد مقاومتی در کرمانشاه با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر نفت
آلبوم تصاویر آغاز عملیات اجرایی طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب